FORGENIUS

Improving Access to FORest GENetic resources Information and services for end-Users

2nd Annual Meeting

Tuesday 28 February – Friday 3 March 2023

Avignon University, Campus Hannah Arendt

This project has received funding from the European Union's Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 862221.



Day 1 – Tuesday 28 February 2023

Time	Programme
13.30 - 14.00	Arrival of participants
14.00 - 14.15	Welcome / Introduction (15 mins)
14.15 – 15.45	WP2 Introduction & Presentation (90 mins)
15.45 – 16.15	Coffee break (30 mins)
16.15 – 17.30	WP1 Introduction & Presentation (75 mins)
17.30 – 18.15	Forest adaptation to climate change: a new large-scale, long-term, global international initiative - Philippe Rozenberg, INRAE
18.15	Wrap-up (15 mins)

A social dinner will be held from 20.00 at Maison de la Tour, 9 rue de la tour, 84000 AVIGNON

Day 2 – Wednesday 1 March 2023

Time	Programme
8.30 - 9.00	Arrival of participants
9.00 - 10.15	WP3 Introduction & Presentation (75 mins)
10.15 - 10.45	Coffee break (30 mins)
10.45 - 12.00	WP4 Introduction & Presentation (75 mins)
12.00 - 14.00	Lunch
14.00 - 15.00	WP5 Introduction & Presentation (60 mins)
15.00 - 15.15	WP6 Introduction (15 mins)
15.15 – 15.45	Coffee break (30 mins)
15.45 – 16.45	WP6 Presentation (60 mins)
16.45 – 18.00	WP7 Introduction & Presentation (75 mins)
18.00	Wrap-up (15 mins)

Day 3 – Thursday 2 March 2023

Time	Programme
8.30 - 9.00	Arrival of participants
9.00 - 10.00	Next steps (all Work Packages) (60 mins)
10.00 - 11.30	General Assembly (WP8 and WP9) (90 mins)
11.30 – 12.00	Coffee break (30 mins)
12.00 - 12.45	ExCom Meeting (ExCom members only) (45 mins)
12.45 - 13.00	Closing (15 mins)
13.00 - 14.00	Lunch (60 mins)
14.00 - 17.00	Time available for WP internal meetings

Day 4 – Friday 3 March 2023

Time	Programme
8.00 - 9.00	Depart Avignon to the Valbonne Forest
9.00 - 12.00	Visit of the forest
12.00 - 13.00	Return to Avignon

Description

For the field excursion we will visit GCU FRA00032, one hour from Avignon by car. We will meet at a location to be confirmed at 7.45.

It is a beech GCU, and while in February we'll see no beautiful beech leaves, this GCU is interesting because of its relatively hot climate and of the scattered distribution of the focal species. The site also includes patches of old-growth forest, and harbours a high-elevation flora despite its low elevation.

Moreover, potentially contradictory management decisions involve the GCU, between real estate projects, a push in favour of the establishment of an integral natural reserve, and current plans for the conservation of forest genetic resources; all this under the threat of forest die-back caused by climate change.

It is a typical case where trade-offs between different scientific and societal demands must be found, and where decisions on how to manage the different levels of biodiversity are hard to make.

Annex 1 – General Assembly Agenda Thursday 2 March, 10 – 11am

- Decision #1: Approve work carried out in Year 2 (5 minutes)
- Decision #2: Validate work plan for Year 3 (5 minutes)
- Decision #3: Vote on the <u>Amendment</u> to the Grant Agreement